前身為觀塘工業學院的香港專業教育學院觀塘分校
故事來源︰http://uwants.com/viewthread.php?tid=4075995

大家可能也很少聴過觀塘職業訓練學院(現稱為︰香港專業教育學院觀塘分校)有鬼故事傳出,而在這間有40多年歷史的學校,唔多唔少都會有一些傳聞,學校有四條樓梯,而其中有條樓梯由我當到年入學到畢業一直也是封閉的,學校也只有這一條樓梯是三角形設計,而這鬼故事便是由這條樓梯旁的電梯傳出來,那時成日聽到好多故仔,以前諗住叫D miss阿sir講下,但點都唔肯講。
以下是我就讀期間所聽到的版本,傳聞以前有一個女學生暑假期間回到學校拿回書本,之後一直失踪,直到發現時已是放完暑假的九月,校工閒惡臭由電梯傳出,當他意圖開動電梯時發覺電梯壞了,由於異味的關係,因此很快找來電梯技工開門,當門一打開,異味真的由那兒傳出來,女學生終於被發現了。之後有人在電梯中聽到有女聲呼救,自此這條電梯以及樓梯之間同主樓一分為二,一直封閉到現在。

也有人評論這故事︰

我以前都讀過…….仲係個個電梯隔離的課室上堂…..個坐位係個度門隔離tim ….
我好記得一次…..個個課室係修art 人的人上課的….有一次我地要畫水彩,,,,我調去度對出的位坐…咁啲野要係張大枱先畫度….個日好記得係落緊雨的……畫畫下野…度門出面傳左一陣風聱度門突然開左(唔係開哂…開左1/3)…..嚇到坐我對坐的同學彈起左…..(平時只要一開就響 “bb"聲…)但果時冇響….隔左一陣先響…我回頭看看….順便推番度門….眼見….好黑的環境…看唔到裏頭的..只係有陣陣寒意~~~..唸起都好怪~

其實除左個度…..地下…小食部隔離有間唔用的課室……我都聽聞過….個度以前仲有一班學生上課的…..但一次失火後死左人…..之後再冇用了….(但唔知係咪真)..但係看入去….有枱有chair…不過又係看入去….都一樣有寒意~

廣告