IMG_4834
上圖為保衞皇后碼頭運動和同志遊行的物資
IMG_4830
上圖為展覽參觀者在玩由抗爭者在一次示威中結合紙板和羽毛球自創的球類運動

轉載︰21-3-08 蘋果日報 (圖為編者加入的)

記者、 攝影:馮敏兒

上 周 六 ,雲 集 香 港 最 活 躍 行 動 主 義 社 運 組 織 和 個 人 的 大 串 連 群 展 《 斷 估 唔 拉 》 在 觀 塘 Osage 畫 廊 開 幕 , 當 晚 約 10 時 , 遠 在 銅 鑼 灣 的 時 代 廣 場 , 經 過 連 日 在 廣 場 就 地 「 野 餐 」 的 另 一 版 本 藝 術 自 發 「 斷 估 唔 拉 」 之 後 , 終 於 出 事 , 一 位 小 丑 打 扮 的 街 頭 藝 人 , 來 到 時 代 廣 場 賣 藝 , 點 知 有 人 報 警 , 多 名 警 員 奉 命 到 場 將 他 包 圍 , 話 如 果 佢 一 收 錢 就 即 時 拉 人 , 「 野 餐 藝 術 家 」 及 時 到 場 聲 援 繼 續 「 野 餐 」 , 小 丑 哥 哥 頂 帽 內 有 錢 , 但 又 唔 得 , 惟 有 繼 續 死 撐 , 僵 持 不 下 , 終 於 到 了 晚 上 11 時 許 , 其 中 一 位 「 野 餐 」 人 士 突 發 奇 想 , 想 到 一 條 可 以 讓 各 方 下 台 之 法 , 扮 其 「 路 不 拾 遺 好 市 民 」 , 將 帽 中 的 打 賞 錢 交 畀 警 察 , 已 經 企 到 腳 軟 , 又 唔 知 點 算 好 警 察 哥 哥 , 即 是 省 抓 , 就 問 小 丑 : 「 錢 是 不 是 你 的 ? 」 小 丑 話 係 ! 於 是 全 世 界 都 可 以 落 台 , 圓 滿 解 決 , 終 於 可 以 返 屋 企 覺 。
時 代 廣 場 公 共 空 間 之 爭 , 其 實 好 戲 連 場 。 不 過 遠 在 觀 塘 畫 廊 內 的 正 牌 《 斷 估 唔 拉 》 則 還 是 激 進 多 媒 體 , 社 運 、 文 學 、 藝 術 跨 組 織 大 展 , 面 還 有 黃 秋 生 的 激 進 史 呢 !

《 斷 估 唔 拉 》
展 期 : 即 日 至 4 月 13 日
地 址 : 觀 塘 鴻 圖 道 73 號 建 大 工 業 大 廈 5 樓 「 奧 沙 . 觀 塘 」
查 詢 : 2793 4817

廣告