文章來源︰蘋果日報 30-7-2011

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110730&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15478710
舊區將重建 用照片留下老生活痕迹
市民組團尋覓觀塘印記
2011年07月30日

【本報訊】五十年代,觀塘由荒蕪的海灣變身成為第一代衞星城市,繁盛的歷史回憶藏在你我心中。今日觀塘老了,人不能重生,但城市能重建,未來的觀塘市中心自有一番新景象,大家拭目以待。然而,有一群有心人紛紛組團到開始重建發展的裕民坊尋找歲月的痕迹,也有攝影師展開長達 12年的攝影計劃,用照片記錄重建為觀塘帶來之巨變,莫失莫忘。
記者:盧勁業 梁御和 伍雅謙

兩年前牛頭角下邨清拆,掀起「牛下熱潮」,吸引大批市民湧往緬懷一番。下一站將是觀塘,我們熟悉的裕民坊、仁信里棚屋商戶、仁愛圍及小販市集區等,清拆後將不復見,料又掀起「觀塘熱潮」的「潮」拜活動。

記者到觀塘市中心重建區,不時遇到大批手持「單反」相機的年輕人在拍攝,其中多名在大學修讀建築的學生均表示:「呢度唔似商場,冷冰冰冇感情,轉角就見到充滿人情味嘅茶餐廳,過咗咁多年,舊區或多或少都有啲自己嘅味道散發出嚟。」

發起「觀塘社區重建」攝影探索計劃的資深攝影師孫樹坤說:「觀塘的精髓並非建築物,而係人,嗰種幾十年來街坊建立出嚟嘅關係。」計劃參加者來自各行各業,目的是用心記住舊香港的生活方式,為舊區人們的故事留下印記。

任教師的 Chris認為觀塘的舊建築物,代表香港人的拼搏精神,「見到呢度嘅舊燈箱舊建築,自自然然會回想起六、七十年代港人點樣奮鬥同捱出頭,創造經濟奇蹟嘅歷史。」

「好多街坊由細睇到大」
在觀塘幹活多年,見證歷史變遷的小巴司機及小商販,他們的生活就是一本本活生生的香港史書。駕駛小巴來往仁信里至旺角、佐敦道近 30年的司機李先生憶述:「未有地鐵就有呢個站頭。嗰陣啲小巴都冇冷氣,坐開有熟客,見面時大家都會傾吓偈,點都有啲感情。」他慨嘆:「時代進步發展就係咁,要拆都冇辦法!」

在小販市集區擺賣成衣 30多年的黃太說起即將要搬遷,一臉惋惜,她無奈說:「好多街坊由細睇到大,唔到你捨唔捨得 o架啦!雖然呢度冇冷氣,好熱,喺度擺檔,有咁多街坊同小販睇頭睇尾,又同老街坊有講有笑,遲啲搬咗上去(商場),都唔知會唔會見得番啲街坊。」

廣告