文章來源︰蘋果日報 30-7-2011

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110730&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15478711

掙扎求存
唯一賽鴿店或上絕路

在仁信里棚屋裏有本港碩果僅存的賽鴿店「國際鴿舍」,店主梁錦洪見證觀塘由當年有 10多間白鴿店,演變至今天全港只此一間。開業 30多年,沙士、金融風暴及禽流感等難關通通捱過,如過不了重建這一關,也只好走上結業這條絕路。
儘管鴿店是梁錦洪的父親數十年前以 10多萬元真金白銀購入。但市建局卻以鴿店位處官地,即使被納入在觀塘重建項目範圍內,也不符合安置或補償等資格。

征戰各地獲獎無數
他飼養的白鴿身價動輒 3、 4萬元一隻,曾參加世界各地的賽鴿比賽,獲獎無數,「呢隻幾年前返國內參賽,由上海飛返香港第一名,贏咗 50萬獎金。」一場比賽放鴿數千,但最後可能只有寥寥數隻回歸。他說, 97回歸及美國阿特蘭大殘奧的放鴿活動是由他一手安排。可惜賽鴿這玩意在香港早已式微,反而內地越來越盛行,不少玩家更專程來港光顧其鴿店。
面臨重建發展,他希望獲賠償和安置繼續經營,讓他和鴿店能夠活下去。「唔准我養鴿,都唔知點養屋企人,我仲有兩個細路要供佢哋讀書。」
《蘋果》記者
=================================================================
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110730&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15478712
養活四代
30年前三毫一碗腩麪

一碗牛腩麪,見證觀塘歷史 30多年!裕民坊巴士總站旁一條小巷,經常飄着一股牛腩香。當年一碗麪賣 3毫,現時賣 22元一碗。在輔仁街經營「合興粉麵家」的馬老闆( 77歲),看着熙來攘往的街道,慨嘆這裏重建只能結束經營多年的老舖,最不捨的,是幫襯多年的老街坊。

「以前呢度係一座山,睇住佢慢慢改成家咁」。馬老闆看着牛腩舖前的巴士總站,由興建至快將清拆,當年各小販爭相擺賣的情況歷歷在目。牛腩麪店養活馬家四代,由當初一間蚊型小店,慢慢擴大至擁有兩間店舖,員工都是跟隨他 20多年的老夥計,就如家人一樣,「結業一定會補足畀佢哋」。

最難忘記老街坊
一張張老街坊的面孔,始終未能忘懷。記者到麪店時正值午飯時間,僅約三百呎的舖面擠滿食客,大多為光顧多年的四、五十歲「老街坊」。一對頭髮斑白的老夫婦一邊吃牛腩麪,一邊讚不絕口道:「幫襯咗一年半載,經過呢頭都會嚟,牛雜好好味!」這裏裝修不算奢華,地方不見闊落,卻勝在濃濃的人情味。
《蘋果》記者
=============================================================
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110730&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15478713
見證興衰
模型店陪伴 80後成長

在仁愛圍巴士總站旁邊的「偉利模型」,對很多在觀塘成長的人來說都是不可多得的回憶:「以前啲人玩四驅車多,家都係玩 Gundum了。」老闆陳先生自 80年就在模型店工作,上任老闆退休後,他接手經營至今。陳先生慨嘆近年玩模型的人越來越少,「以前小朋友放學會嚟睇模型,嗰陣邊有咁多嘢玩!家個個都上網同打遊戲機。」

「十幾年前好多小朋友嚟,睇住佢哋細細個嚟買模型,到大個咗之後結婚生埋小朋友,都會帶埋自己個仔嚟一齊買生日禮物。有啲移民咗去外國好多年,但每次返香港都會返嚟幫襯,外國冇咁多呢啲嘢買嘛!」偉利模型的鎮店之寶是一隻「日之丸」木造船模型,陳先生珍而重之,「家已經好少有木造模型喇,通通都係膠造」。

茫然不知何去何從
裕民坊重建後,模型店何去何從?陳先生茫然:「好難喺市區搵到咁大地方嚟賣模型,租金貴成咁,啲貨又霸得多地方,點做?」現時他的店舖租金已由 12,000元大幅加至最近 23,000元。「附近啲人都已經搬走,仲收咁貴租,分明係迫遷!」
《蘋果》記者

廣告