文章來源︰30-7-2014 蘋果日報  記者:譚靜雯

市區重建推土機摧毀家園、人情味消失,窮得只剩下豪宅。深水埗海壇街重建項目內的深水埗文化館最快下月被清場、封舖,曾參與電影《少林足球》、在深水埗成長的動畫人黃偉恆見證這區急速變遷,「每日見住隔籬幢樓一路拆、一路拆,豪宅就一路起、一路起,每日落街返工見到嘅街坊,有一日會突然發現唔見咗」。他決心用畫作訴說區內街坊故事,留住快要消逝的記憶。

 另類角度描繪深水埗明哥

市建局海壇街重建項目,上月有重建戶企跳控訴,通州街246號地舖下月就會被封舖。清場前夕,關注重建發展的民間組織「活在觀塘」及深水埗文化館舉辦了「深水埗眾生相︰為誰重建未發聲?」展覽,首次將重建街道化作展覽場地,將裝置藝術、畫作、舊物與重建融為一體,展現重建對社區的影響。展覽本周六開幕,展期至8月8日,著名畫家歐陽乃霑、文化人鄧小樺也會出席。

展覽更徵集多位畫家的作品,記下深水埗的人物、風景、建築及街道,透過畫作展示或重現深水埗區的面貌。97年當上動畫人的黃偉恆在深水埗出生、成長,今次展覽他繪畫為人熟悉的深水埗「明哥」,「我識嘅明哥同傳媒眼中嘅好唔同,有時我返屋企會見到佢,有一次見到佢同一個朋友踎喺街邊,擔住口煙,個樣好苦惱」。他稱作為一個深水埗街坊,要親身溝通、接觸才可感覺到不同人、事、物的味道及感覺。

現居於海壇街的黃坦言,深水埗急速變遷,他希望透過自己的能力為深水埗區發聲,「推土式重建令到海壇街救唔番,之後可能有好多舖可能今日做緊,聽日冇咗,其實保育唔係等消失先保育……我都覺得自己發聲發得遲,但你住喺呢個地方,唔為呢個地方發聲,唔會有人同你發聲」。